A comprehensive rehabilitation and interior project in a 500 m2 detached dwelling and its outdoor areas in the residential area of Bellaterra, near Barcelona, designed by the architectural firm YLAB Arquitectos. The proposal includes the complete internal redistribution and interior design of the housing, the rebuilding of the existing facades and exterior design of the terraces, pool and garden.

The aim was to make this house with its classic lines and narrow interior layout into a modern house with open and continuous living areas, allowing its owners to enjoy the fantastic views from all around the house. To do so we stripped out the house and created a new layout. The facades were improved and given a more even geometry, increasing the volume of the house, and many new windows and picture windows were created in solid wood joinery, allowing ample connections between the dwelling's exterior and interior areas. The interior finishes in polished Sahel limestone paving and Etimoe tropical wood combine to create a bright, warm atmosphere.

Windows:
The windows are made of solid laminated Niangon wood, varnished with a water-based varnish.

Externally the windows were given a surrounding frame with the jambs covered in facing brickwork. This frame protrudes from the main facade, giving the impression of a floating framework. The window frame is made from strips of 22 mm thick Niangon timber and varnished with the same water based varnish as the windows.

The fixed glass in the main facade is composed of two double glazed panes of 491 x 202 cm each and consisting of: a 10 mm outer pane in toughened glass / a 20 mm cavity /a 6 +6 mm inner pane with a double acoustic and safety polyvinyl butyral film. The vertical joint of the two panes is of black structural silicone.

The front door is made of solid Niangon wood and panelled with strips of Niangon boarding. The door lock is of the automatic safety type, designed to close the locking bolts automatically without having to turn the key in the lock.

Inside the main glazed area a giant niche was constructed, occupying the full height of the living room, panelled with varnished Etimoe veneered board. The top conceals a BEC brand motorised Venetian blind with 50 mm wide wooden slats.

Living-Dining Room:
Between the reception area and the lounge a 315 cm wide x 250 cm high single panel sliding door without vertical joints was installed, suspended from a Klein Slid 125 Retractil guide flush with the ceiling. Once the door is opened it is concealed, simulating the wall panelling. When closed, it separates the reception area from the living room, forming a single surface of 630 cm wide Etimoe.

The dining room furniture unit is made of Etimoe, with a horizontal niche, and conceals the heating-cooling pump outlet. The door leading to the kitchen is flush with the furniture unit to conceal its existence.

The furniture units include guides that are completely extractable, with a TandemPlus Bluemotion brake, and the doors are fitted with Krona K6700 hinges.

Stairs:
The dividing wall of the staircase, which also acts as a banister, is lined with Etimoe veneered board like the rest of the furniture and doors.

Master Bedroom-Suite:
The master bedroom furniture is made of Etimoe wood veneered board.
In the suite's bathroom of the suite, black tinted glass doors were fitted to separate it from the suite. The interior of the bathroom is all covered with black lacquer board and then protected with glass and sealed; thus achieving a completely black visual effect.

Children's Rooms:
The other bedrooms are lined in lacquered Ivory Valentine 097 MDF. This breaks with the decor of the rest of the house to give a neutral look to these rooms.
The rooms have sliding doors and are fitted with wardrobes and cupboards wherever possible. The rooms are symmetrical and the dividing walls between them are made of wood instead of traditional brick and plaster, and conceal the bathrooms for each room.

TV Room-Study:
The entrance to the TV Room from the reception area has a 250 cm high door that pivots from floor to ceiling, with a top pivot and a Dorma BTS-80 box with spring built into the floor.

All the furnishings in the TV room-Studio are made with Etimoe. It includes an island unit that separates the TV area from the Study area, with cupboard on the Study side and a fixed area on the TV room side, where the flat screen TV hangs.

A large 415 x 250 cm two-panel sliding door in Etimoe separates the TV room from the guest room.

The table in the centre of the TV room is set on two levels, one with lacquered Ivory MDF combined with the other part in Etimoe. The desk in the study is made of Etimoe, just as in the Master Suite, and is a 10 cm thick L-shaped unit standing on a single leg.

Promoter

Particular

Architecture + Interior design

YLAB Arquitectos

Construction company

Belscon 21

Photographer

Ivan Raga

Project details in PDF format

Ctra. de Ribes 144 08591 Aiguafreda Barcelona T 938 442 328 info@soldevila.es © Soldevila 2017 Legal notes Zoo Studio