Soldevila carried out the external woodwork for the restoration of the former "Can Minguell" factory in Mataró, a project designed by the architect Toni Gironès, developed by PUMSA and executed by the constructor Natur System SL.

"Can Minguell", which dates back to 1854, was a spinning, dyeing and cloth-making factory and is a level A listed building.
This industrial building, consisting of a ground floor and three upper floors, has a main structure of pillars and vaulted ceilings in anchored brickwork. The gabled roof rests on wooden trusses of Longleaf Pine with metal straps.

External wooden doors and windows:
The external façade is constructed in laminated chestnut wood originating from sustainably-managed forestry in the province of Girona.
It consists of hinged windows of different sizes.
GU brand metalwork with mushroom head locking bolts.

AMG brand "L" shape stainless steel handle.

The wood is finished in Xylazel Sol matte chestnut brown natural open-pore wood-stain, at a ratio of 100 micres/m2 in three layers (primer, undercoat and topcoat).

The double-glazing consisting of a 6 mm outer glass pane, a 12 mm air cavity, and a 5 mm inner glass pane in the small panes and 4+4 mm/ 12 mm /6 mm glass panes in the large panes, with bevelled edges to prevent micro-fissures.

In the emergency exits the doors open outwards and incorporate a 25 mm high aluminium base-plate to allow the exit of disabled persons while guaranteeing a completely airtight seal. These doors are fitted with a locking device with an anti-panic opening bar.


Interior Doors:
Interior doors with a DM finish in white lacquer. Solid doors consisting of a wood-chip board structure covered with DM 5 mm thick fibre-board on both sides.
Stainless steel hinges.

Developer

Promocions Urbanístiques de Mataró

Architecture

Toni Gironès

Constructor

Natur System

Project Executon Management

Brufau Cusó

Photographer

Adrià Goula

Project details in PDF format

Ctra. de Ribes 144 08591 Aiguafreda Barcelona T 938 442 328 info@soldevila.es © Soldevila 2017 Legal notes Zoo Studio